Varannandagsväder här just nu. Men det gör inget faktiskt. Tvätta håret dag, ja då vet nu för,länge jag sitter vid kaffebordet först för att dra ut på det. Men har jag skrivit i almanackan så gör jag.

Nya elmätaren fungerar. Så nu kan jag följa min egen förbrukning....därmed kan jag skriva upp vad den står på då jag reser hem och där ska den stå kvar när jag kommer tillbaka eller tills någon kommer hit....dyrt nog som det är än att de gör tillägg....förekommer mycket konstiga fakturor ibland hos folk har jag hört. 

Fått höra att pinjelarverna inte längre finns kvar, slut för säsongen....tja, kanske det. Här i byn håller de efter så jag märker inget av dem. Men i Gran Alacant mötte man dem in i april. Skönt att slippa dem.....att riskera min hund finns inte på kartan.  

Läs mer sist i bloggen om dem.

Har blivit lite svårt att skriva här i bloggen ibland. Vissa dagar har jag ingen aning om vad jag gjorde dagen före....sitter och försöker koncentrera mig. Ibland lyckas jag och ibland får jag ge upp. 

Fortsätter gråvädret i dag får det bli husets manual. Gjorde en när jag köpte men mycket är nu förändrat så den behöver skrivas om. Gör den med bilder också för lätt förståelse. Den är i första hand för mig själv och mitt minne men även bra för sönerna som kommer hit utan mig.Håll hundarna borta från pinjelarven


 
De väcker hundarnas nyfikenhet. Hundarna vill leka med larverna och slår till dem med tassen. Då kommer pinjelarven att avsöndra ett gift, som svider kraftigt, då det kommer i kontakt med hundens hud. För att lindra detta börjar hunden slicka på stället där det svider, och får giftet i munnen. Här förorsakar giftet stora och farliga vävnadsskador.
Katter, däremot, tycks ha en medfödd rädsla för larven, och det är sällsynt att katter blir förgiftade. I år finns det ovanligt mycket pinjelarver. Kanske de hårda vintervindarna gjorde det lättare för larverna att sprida sig från träd till träd.
 
Håll hunden borta
Beroende på vädret, alltså värmen, kan pinjelarven vara aktiv mellan januari till april. Den utvecklas i kokonger på pinjeträden. Kokongerna ser ut som stora bomullstussar, som sitter fast på pinjeträdets grenar. Under vintern utvecklas dessa till larver.
Tidigt på våren klättrar larverna ner från träden. De ålar sig fram i långa kedjor, processioner, i jakt på föda. Senare på våren gräver larven ner sig i jorden och utvecklas till malfjärilar i medlet av maj. Larverna är små, ca 3-5cm långa och håriga. De ser ut som små tusenfotingar som går fastklängda i varandra.
Processionerna kan vara upp till 50cm långa. På håren finns ett starkt gift .
Källa: google